Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 25 kwietnia 2024 01:09

Piekarnia Tyrolska zaczęła wypiekać Warmiński Chleb Pielgrzyma

Uruchomiono produkcję Warmińskiego Chleba Pielgrzyma w Piekarni Tyrolskiej w Barczewie. Będzie promował Szlak Świętej Warmii.
Piekarnia Tyrolska zaczęła wypiekać Warmiński Chleb Pielgrzyma

Nawet 300 tysięcy bochenków chleba dziennie wypiekanych będzie w nowym zakładzie produkcyjnym Piekarni Tyrolska. – Założyłem sobie, że zbuduję piekarnię, która zachowa maksymalnie dużo tradycji w recepturach, a jednocześnie maksymalnie zautomatyzuję proces wypieku chleba, bo uważam, że trzeba piec porządny chleb oparty wyłącznie na naturalnych składnikach i jednocześnie ograniczać pracę ludzi – mówi Jarosław Goszczycki, właściciel Piekarni Tyrolska.
Stąd też założenia projektowe nowego zakładu – które w dużym stopniu są autorskimi rozwiązaniami właściciela – zakładały pełną automatyzację na każdym etapie produkcji, ograniczając w nim udział człowieka niemal wyłącznie do zdalnego sterowania procesem technologicznym. Piekarnia posiada własne silosy na zboża, młyn i maszyny rozdrabniające m.in. łubin czy amarantus oraz sortownię warzyw. Rośliny okopowe, m.in. buraki, pasternak, czy marchew są bowiem wykorzystywane do produkcji pieczywa prozdrowotnego.
Okazają do oficjalnego otwarcia nowej Piekarni Tyrolska było uruchomienie produkcji Warmińskiego Chleba Pielgrzyma. - Nasze województwo składa się z dwóch członów: z Warmii i z Mazur – powiedział podczas uroczystości starosta olsztyńskiej Andrzej Abako. – O ile Mazury, jako cud natury, były bardzo promowane przez samorząd województwa, o tyle Warmia została lekko zapomniana. Jako starostwo postanowiliśmy wznowić projekt Szlaku Świętej Warmii. Dzisiaj mamy do czynienia z jednym z produktów tego projektu – Chlebem Warmińskiego Pielgrzyma, który będzie promował ten szlak. Chciałbym bardzo serdecznie podziękować Jarosławowi Goszczyckiemu – przedsiębiorcy, który w ramach naszego partnerstwa podjął się produkcji tego chleba.
Właściciel Piekarni Tyrolska Jarosław Goszczycki: -  To seria próbna tego wypieku, będziemy go wykonywać z kilku rodzajów ciasta. Większość z kilkudziesięciu bochenków, które dzisiaj opuściły taśmę produkcyjną piekarni, wypieczona została z ciasta drożdżowego.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
POGODA
zachmurzenie duże

Temperatura: 3°CMiasto: Olsztyn

Ciśnienie: 1004 hPa
Wiatr: 10 km/h

Reklama
News will be here
Reklama
Reklama
News will be here
Reklama