Smaki Warmii i Mazur już wkrótce na olsztyńskiej starówce

Miłośnicy regionalnych smaków, tradycji kulinarnej i naturalnych produktów spożywczych nie mogą tego przegapić! Już 14 czerwca 2025 r. (sobota) Stare Miasto w Olsztynie stanie się sercem kulinarnego święta Warmii i Mazur. Tego dnia odbędzie się XXIV edycja prestiżowego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, którego regionalny finał przyciąga producentów i smakoszy z całego województwa.
Celem konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” jest nie tylko promocja lokalnych przysmaków, ale również identyfikacja najcenniejszych produktów tradycyjnych i ich twórców. To także szansa dla producentów, by zaistnieć w systemach jakości żywności – krajowych i unijnych – oraz wypromować swoją markę na szerszą skalę.
Podczas olsztyńskiego etapu konkursu jury wybierze najlepsze produkty w czterech kategoriach: wyroby pochodzenia zwierzęcego, roślinnego, napoje regionalne oraz inne produkty. Dodatkowo przyznana zostanie nagroda za najlepszą potrawę regionalną. Na laureatów czekają nagrody pieniężne oraz możliwość nominacji do ogólnopolskiego etapu i zdobycia prestiżowej statuetki „PERŁA”.
Wydarzenie to nie tylko konkurs dla producentów – to prawdziwy festyn kulinarny dla wszystkich mieszkańców i gości Olsztyna. W programie m.in.: kiermasz lokalnych produktów, pokazy kulinarne, degustacje tradycyjnych potraw, strefa animacji dla dzieci, występy artystyczne oraz gotowanie na żywo z udziałem znanego kucharza Pascala Brodnickiego.
To świetna okazja, by skosztować unikalnych smaków Warmii i Mazur, poznać lokalnych producentów i spędzić dzień w wyjątkowej atmosferze na olsztyńskiej starówce.
Producentów zainteresowanych udziałem w konkursie zachęcamy do przesyłania zgłoszeń (w wersji edytowalnej) do 30 maja 2025 r. na adres e-mail: [email protected].
Organizatorami wydarzenia są Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, przy współpracy z Miastem Olsztyn. Konkurs jest częścią szerszego wydarzenia pn. „Dziedzictwo Kulinarne Warmii i Mazur. Targi żywności regionalnej, naturalnej i tradycyjnej”.